The Battle – theaterworkshop

60 minuten
In de workshop “The Battle” ga je vooral aan de slag. Uit met het hoofd, aan met het lijf! Leerlingen en docenten krijgen inzicht in het theater maken met elkaar, met de klas. Zo ontdek je een ander talent!

Meneertje Rood Geel Blauw – De Vliegende Koffer

Meneertje Zwart staat voor een nieuw doek. Wat zal hij vandaag schilderen? Meneertje Wit komt erbij, maar die wil van geen kleur weten. Kunnen de Meneertjes Rood Geel Blauw voor inspiratie én kleur zorgen? Wat gebeurt er in het hoofd van een schilder? In Meneertje Rood Geel Blauw (4+) gaat het om kleur en de zoektocht ernaar. […]

Lessenreeks Musical: toneel, zang en dans

Tijdens een lessenreeks wordt meer uitgebreid gewerkt aan de drie musicaldisciplines; zingen, dansen en toneelspelen. De onderbouwleerlingen gaan met hun fantasie aan de slag en gebruiken hiervoor diverse muziekstijlen en verkleedspullen. De midden- en bovenbouwleerlingen gaan aan de slag met liedjes en toneelteksten.

Kriebelbeesten

In deze workshop duiken de leerlingen in het werk van modernisten zoals Chagall, Appel en Constant. Ze bestuderen hoe deze kunstenaars grote en kleine dieren op het doek weergaven. Daarna gaan ze zelf aan de slag. De leerlingen maken kennis met of versterken hun technieken in werken met textiel: ontwerpen, binden, knopen, vullen en versieren. […]

Tapdance en Body drumming

Deze activiteit kan als eenmalige kennismakingsworkshop aangeboden worden, maar ook als lessenserie van maximaal 10 lessen waarin gewerkt wordt aan een choreografie. De leerlingen gaan spelenderwijs aan de slag met ritmes met de voeten. Ze krijgen tapdance schoenen te leen en leren de techniek van het tapdansen. Aangevuld met Body drumming (ritmisch klappen op het […]

Workshop Rap

In de workshop Rap beginnen we met een stukje geschiedenis over hiphop en rap. Zo weten de leerlingen vanuit welke context we werken. Vervolgens gaan we dieper in op de technische kant waarbij o.a. rijm, ritme, metrum ter sprake komen. Daarna kunnen de deelnemers (zelfstandig of in kleine groepjes) aan de slag met het schrijven […]

Dieren in de jungle

De helft van de groep schildert onder begeleiding van Sandra een jungle. Er is aandacht voor kleuren mengen, licht/donker, veraf/dichtbij, groot/klein. De andere helft maakt onder begeleiding van Ginny een dierenstempel van reliëf behang en drukt deze af met de meegebrachte drukpers. Daarna worden de groepen gewisseld. Als afsluiting worden de afdrukken en stempels op […]

Bouwen met piepschuim

Als voorbereiding op de activiteit beginnen we met een voorleesverhaaltje, eventueel aansluitend bij een thema dat speelt in de klas. Vervolgens laten we zien hoe je met grote en kleine prikkers en piepschuimvlokken een mooi bouwwerk kunt maken. Daarna gaan de kinderen lekker zelf aan de slag. Niets moet, alles mag! Kleuters die erg snel […]

Cultuurmix 2021-2022

Met de Cultuurmix bieden we scholen jaarlijks drie zorgvuldig samengestelde programma’s uit het lokale aanbod cultuureducatie in de Hoeksche Waard. Elke Cultuurmix concentreert zich op twee culturele competenties, zoals beschreven in de Culturele Kieswijzer. Daardoor is het mogelijk om door de schooljaren heen de culturele competenties van leerlingen in de breedte te ontwikkelen of juist te verdiepen.
Het workshopprogramma is te combineren met een excursie- en voorstellingsprogramma, of met een tweede workshopprogramma. Daarnaast is altijd mogelijk een programma op maat te maken met behulp van de Culturele Kieswijzer van het Netwerk Cultuureducatie Hoeksche Waard.

Onderstaand lees je meer over de verschillende programma’s:

Cultuurmix 1: workshops op scholen, schoolvoorstellingen, museum- en concertbezoek.

Cultuurmix 2: een online programma met workshops via het digibord, theater- en concertregistraties en online museumtours.

Cultuurmix 3: een speciaal aanbod voor het speciaal (basis)onderwijs.

Je vraagt de Cultuurmix van je keuze aan via de bestelknoppen op deze pagina. Heb je vragen? Neem dan contact op met Helma Wagemakers van CmK: HWagemakers@debhw.nl.

Cultuurmix 1

Cultuurmix 1 richt zich op de competenties ‘Creatief denken’ en ‘Presenteren’ en wordt door de aanbieders uitgevoerd op de scholen.

Competentie Creatief denken: ontwikkelen van het onderzoekend vermogen
De leerlingen gebruiken hun denkvermogen en zintuigen om een voorwerp, onderwerp of gebeurtenis grondig te verkennen. Ze experimenteren met verschillende concepten, begrippen, materialen en technieken. Ze doorlopen het proces van opdracht, creatieve denktechnieken, idee-ontwikkeling en focus.

Competentie Presenteren: ontwikkelen van het vermogen om jezelf te laten zien
De leerlingen presenteren hun kunst- of cultuuruitingen aan het publiek. Ze delen vrijmoedig hun gevoelens, ervaringen en ideeën met anderen. Ze lichten toe hoe hun werk tot stand is gekomen.

Programma Cultuurmix 1: workshops op school

GroepActiviteitDisciplineAanbiederKosten
1-2Kleuterdans: spelenderwijs bezig zijn met verschillende muziekstijlen,
dansimprovisatie en fantasie.
DansStudio Gwendolyn€ 100,- per groep
3-4Vrije vogels: experimenterend met waskrijt en waterverf maken we
de prachtigste vogels, of sluiten aan op een thema van de school.
BeeldendEcht Zelfgemaakt€ 100,- per groep
5-6Er was eens: fantaseer een verhaal bij de kostuums uit de koffer en
speel je eigen scène!
TheaterRho Toneel€ 100,- per groep
7-8Oude meesters: verdiep je in de oude meesters uit de beeldende
kunst en word zelf het middelpunt van een kunstwerk.
FotografieStichting Kunstbus€ 100,- per groep

Aanvullend: Schoolvoorstelling theater

GroepVoorstellingAanbiederKosten
1-4Theater Lapstok: ‘Als een tak geen thuis is’ – marionettentheater over verschillen en samenleven.Theaterbureau FrijnsVanaf €600,00 per voorstelling – theaterbureaufrijns.nl
4-8Poppentheater Jacobus Wieman: ‘Poppentheatercabaret’ – over de geheimen van het poppenspel, desgewenst met workshop.Theaterbureau FrijnsVanaf €790,00 per voorstelling – theaterbureaufrijns.nl

Aanvullend: museumbezoek

GroepActiviteitDisciplineAanbiederKosten
1-2Vroeger en nu: ontdek het verschil
tussen vroeger en nu met behulp van
voorwerpen uit verschillende tijden.
ErfgoedMuseum Hoeksche Waard€ 60,- per groep tot 30 kinderen,
€ 3,25 per extra kind.
3-4Zoeken en vinden: verken het buitenhuis
aan de hand van bijzondere voorwerpen.
ErfgoedMuseum Hoeksche Waard€ 60,- per groep tot 30 kinderen,
€ 3,25 per extra kind.
5-6Verzamelen: onderzoek objecten met
de ogen van een conservator.
ErfgoedMuseum Hoeksche Waard€ 60,- per groep tot 30 kinderen,
€ 3,25 per extra kind.
7-8Actie in Oost-Leeuwenstein: een actieve tour
door de geschiedenis van de Hoeksche Waard.
ErfgoedMuseum Hoeksche Waard€ 60,- per groep tot 30 kinderen,
€ 3,25 per extra kind.

Aanvullend: concertbezoek

GroepActiviteitDisciplineAanbiederKosten
1,2,3Liedjes uit de Oude Doos: concert in de Eduard Flipsezaal in de Doelen.MuziekRotterdams Philharmonisch Orkest2,25 per leerling (icm. Cultuurmix)
3 en 4Feest: concert in de Eduard Flipsezaal in de Doelen.MuziekRotterdams Philharmonisch Orkest2,25 per leerling (icm. Cultuurmix)
7 en 8Mission Symphonic: concert in de grote zaal in de Doelen en zangles van ZangExpress op school.MuziekRotterdams Philharmonisch Orkest2,25 per leerling (icm. Cultuurmix)

Cultuurmix 2

Cultuurmix 2 richt zich op de competenties ‘Beleven’ en ‘Reflecteren’ en betreft een online aanbod, bestaande uit een videoworkshops van ca. 20 minuten en een lesbrief voor in de klas.

Competentie Beleven: ontwikkelen van de verbeeldingskracht
De leerlingen leven zich in in een andere werkelijkheid. Ze kijken, luisteren, voelen en ervaren kunst- of cultuuruitingen. Ze stellen zich open en laten zich raken en inspireren. Ze geven betekenis aan wat ze meemaken.

Competentie Reflecteren: ontwikkelen van het reflectief vermogen
De leerlingen kunnen duidelijk maken wat zij ervaren bij kunst- of cultuuruitingen van zichzelf en anderen. Ze kijken open en kritisch terug en geven betekenis aan hun gedachten en emoties.

Programma Cultuurmix 2: online workshops met lesbrief

GroepActiviteitDisciplineAanbiederKosten
1-2Poppenkast: met Jan Klaassen en Katrijn, een liedje,
gordijntjes en Buurman Boef.
TheaterPoppenkast Marienepien€ 27,25 per groep
3-4Beethoven: beleef de Vijfde Symfonie door te
luisteren en te tekenen.
MuziekMuziekschool Hoeksche Waard€ 27,25 per groep
5-6Verhalen vertellen: luisteren naar een vertelling,
leren over de opbouw en verteltechnieken en zelf presenteren.
Taal en verhaalDe Verhalenschenker€ 27,25 per groep
7-8Poëzie en filosofie: filosoferen naar aanleiding
van een gedicht, om daarna zelf te schrijven.
FilosofieAtelier van de Verbeelding€ 27,25 per groep

Aanvullend: theater- en concertregistraties en online museumbezoek

GroepActiviteitDisciplineAanbiederKosten
1-6Houtjetouwtje: ‘Vos en Haas in gevaar’ – een swingende, spannende voorstelling naar het boek van Sylvia Vanden HeedeTheater:
registratie met digitale les
Theaterbureau FrijnsStarttarief €300,00 + €27,50 per groep
1,2,3Liedjes uit de Oude Doos – om te luisteren en zelf te zingen met ZangExpress.MuziekRotterdams Philharmonisch Orkest€25,00 per groep
1-8Kijk bijvoorbeeld op vangoghmuseum.nl of followamuse.nlBeeldend, erfgoedMuseagratis

Cultuurmix 3

Cultuurmix 3 richt zich op de competenties ‘Kind als kunstenaar’ en ‘Ambacht en instrument’ en is speciaal voor het speciaal (basis)onderwijs.

Competentie Kind als kunstenaar: ontwikkelen van het creërend vermogen
De leerlingen geven hun ideeën, emoties en ervaringen vorm met behulp van diverse kunstzinnige instrumenten, materialen en technieken. Ze volgen de stappen van een creatief proces: van bedenken, experimenteren en maken tot evalueren en verbeteren.

Competentie Ambacht en instrument: ontwikkelen van materiaal- en instrumentkennis en technische vaardigheden
De leerlingen observeren en imiteren de (vak)docent en leren daardoor verschillende instrumenten, materialen en technieken kennen en gebruiken. Ze kunnen deze toepassen in eigen werk. Ze kennen en gebruiken begrippen en vaktermen.

Programma Cultuurmix 3: workshops op school

GroepActiviteitDisciplineAanbiederKosten
Onderbouw
(ca. groep 3-5)
Droedelen: een begeleide tekenactiviteit met veel individuele vrijheid die leidt tot spontane, verrassende tekeningen.BeeldendDoodle.nl€ 100,- per groep
Bovenbouw
(ca. groep 6-8)
Cajòn: slagwerkworkshop op de drumkist.MuziekGroove Industries€ 100,- per groep

Aanvullend: schoolvoorstelling theater

GroepActiviteitAanbiederKosten
KleutersTheater Stof: ‘De Wondertuin’ – beeldende muzikale voorstelling over een tuin waarin alles groeit.Theaterbureau FrijnsVanaf €545,00 per voorstelling – theaterbureaufrijns.nl
3-8Studio Dondersteen: ‘Meneer B. bakt een taart’ – hilarische, absurde en muzikale voorstelling.Theaterbureau FrijnsVanaf €735,00 per voorstelling – theaterbureaufrijns.nl
HB-groepenIJsbeerINC. & Hotel Modern: ‘Peter Peper’ – poppenspel, live-animatie en wereldgeschiedenis in spannend en ontroerend muziektheater.Theaterbureau FrijnsVanaf €790,00 per voorstelling – theaterbureaufrijns.nl

Aanvullend: museumbezoek op maat

GroepActiviteitDisciplineAanbiederKosten
1-2Vroeger en nu: ontdek het verschil
tussen vroeger en nu met behulp van
voorwerpen uit verschillende tijden.
ErfgoedMuseum Hoeksche Waard€ 60,- per groep tot 30 kinderen,
€ 3,25 per extra kind.
3-4Zoeken en vinden: verken het buitenhuis
aan de hand van bijzondere voorwerpen.
ErfgoedMuseum Hoeksche Waard€ 60,- per groep tot 30 kinderen,
€ 3,25 per extra kind.
5-6Verzamelen: onderzoek objecten met
de ogen van een conservator.
ErfgoedMuseum Hoeksche Waard€ 60,- per groep tot 30 kinderen,
€ 3,25 per extra kind.
7-8Actie in Oost-Leeuwenstein: een actieve tour
door de geschiedenis van de Hoeksche Waard.
ErfgoedMuseum Hoeksche Waard€ 60,- per groep tot 30 kinderen,
€ 3,25 per extra kind.
Neem voor speciaal onderwijs contact op voor een aanbod op maat.

Aanvullend: concertbezoek op maat

GroepActiviteitDisciplineAanbiederKosten
1,2,3Liedjes uit de Oude Doos: concert in de Eduard Flipsezaal in de Doelen.MuziekRotterdams Philharmonisch Orkest2,25 per leerling (icm. Cultuurmix)
3 en 4Feest: concert in de Eduard Flipsezaal in de Doelen.MuziekRotterdams Philharmonisch Orkest2,25 per leerling (icm. Cultuurmix)
7 en 8Mission Symphonic: concert in de grote zaal in de Doelen en zangles van ZangExpress op school.MuziekRotterdams Philharmonisch Orkest2,25 per leerling (icm. Cultuurmix)
Neem voor speciaal onderwijs contact op voor een aanbod op maat